Voedings- en dieetdeskundige / Diabeteseducator

Isabel Malfait

Workshop "Gezond winkelen"

Ook geïnteresseerd in volgende items?

  • hoe kan ik bewuste en gezonde keuzes maken in de supermarkt?
  • interpreteer ik etiketten en verpakkingen op de juiste manier?
  • hoe kan ik producten met elkaar vergelijken?
  • proberen fabrikanten van voeding ons met reclame te misleiden?

Volg dan zeker binnenkort een workshop "Gezond winkelen" die ik organiseer bij een supermarkt in je buurt. Samen verkennen we met een aantal personen het uitgebreide gamma, oefenen we praktisch met het lezen van etiketten en proeven we het verschil tussen een aantal voedingsmiddelen. We wisselen tips uit en leren nieuwe producten kennen. Na deze workshop wordt winkelen eens zo leuk!

Hou de Facebook pagina en website (www.nutrisa.be) in de gaten. Binnenkort volgen de concrete data!

Recept: "Fruitcakejes"

Ingrediënten (voor ongeveer 10 stuks):

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 250 g Alpro Soja minarine
  • 2 volledige eieren
  • 2 eiwitten
  • 6 afgestreken eetlepels Canderel zoetstof
  • 50 ml magere melk
  • 1 eetlepel confituur met verlaagd suikergehalte

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Roer de minarine tot ze zacht is.
  • Doe de zoetstof erbij.
  • Voeg de volledige eieren één voor één toe.
  • Warm de melk op tot ze lauw is.
  • Spatel afwisselend de lauwe melk en de bloem door het beslag.
  • Meng het mengsel met de opgeklopte eiwitten.
  • Vul de vormpjes met een beetje cakedeeg.
  • Breng een lepel confituur aan.
  • Vul daarna verder het vormpje met de cakevulling (maximum tot 3/4 van het vormpje, zodat de cake de ruimte heeft om te rijzen).
  • Bak de cakejes gedurende 35 minuten in de oven.
  • Smakelijk!

 

Alternatieven in de keuken voor suiker

Te veel suiker innemen, kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2, tandbederf..., maar welke alternatieven bestaan er zoal? Hierbij een overzicht:

  • intensieve zoetstoffen: dit zijn zoetmiddelen die GEEN calorieën leveren en die onze bloedsuiker NIET doen stijgen. Voorbeelden hiervan zijn aspartaam, acesulfaam K, cyclamaat, sacharine, sucralose (allen kunstmatige zoetstoffen) en stevia (plantaardige zoetstof).
  • bulkzoetstoffen: dit zijn zoetmiddelen die WEL calorieën aanbrengen, maar GEEN invloed hebben op onze bloedsuiker. Bekende voorbeelden hiervan zijn isomalt, lactitol, maltitol, sorbitol, xylitol en tagatose.
  • volgende zoetmiddelen leveren WEL calorieën en doen onze bloedsuiker WEL sterk stijgen: honing, ahornsiroop, agavesiroop, palmsuiker, maïsstroop, rijststroop en dadelstroop.

Wie lijdt aan diabetes of wie enkele kilo's wil afslanken, gebruikt dus best de intensieve zoetstoffen. Laat u niet misleiden wanneer u in de winkel producten koopt die "suikerarm" zijn en lees steeds op het etiket na welke alternatieve zoetstof gebruikt werd. Maar ook bij zoetstoffen geldt: niet overdrijven, alles met mate!

Voor alle advies omtrent voeding, bekijk de info op www.nutrisa.be of www.glucoconsult.be

 

Wereld Diabetes Dag

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Dit is een wereldwijde actie die sinds 1991 wordt georganiseerd om de chronische ziekte diabetes onder de aandacht te brengen.

Het aantal personen met diabetes zal de komende jaren alleen maar toenemen, vandaar dat preventie en een goede behandeling cruciaal zijn.

Voor alle info omtrent diabeteseducatie en voedingsadvies, kijk op www.nutrisa.be of www.glucoconsult.be

 

 

Nutrisa is medeoprichter van:

 

Diabeteseducatie 

 

 

Vandaag een bezoek gebracht aan het Gezondheidssalon te Brussel: nuttig om kennis en nieuwe ideeën op te doen omtrent voeding, beweging en gezondheid!

 
 

Facebook