Voedings- en dieetdeskundige / Diabeteseducator

Isabel Malfait

Tips voor een gezonde BBQ!

Bij barbecue wordt het eten verhit zonder extra toevoeging van olie of vet, een ideale bereidingsmanier dus!

Wel zijn er een aantal aandachtspunten om extra op onze gezondheid te letten:

  • kies voor magere vleessoorten zoals kipfilet, kalkoenlapje, rundsbrochette, biefstuk,... Vermijd calorierijke soorten zoals hamburger, worst, ribbetjes,...
  • beperk de hoeveelheid vlees. Kies voor verschillende soorten, maar bij voorkeur telkens kleine stukjes.
  • gebruik ook eens vis op de BBQ zoals zalm, kabeljauw in een papillotte, gamba's, scampispies,...
  • groenten kunnen ook perfect op de BBQ gegaard worden. Denk maar aan courgette, aubergine, maïs,...
  • kies niet steeds voor frietjes, maar eet een sneetje bruin brood of een aardappel in de schil erbij.
  • maak zelf een dipsausje voor bij de groenten of een marinade om het vlees in te laten trekken. Vermijd kant en klare sauzen. 
  • zorg ervoor dat het vlees niet aangebrand of verkoold wordt. Plaats hiervoor het rooster 25 à 40 cm boven de kolen. Verwijder eventuele verbrande stukjes. Deze bevatten polycyclische aromatische koolwaterstoffen die schadelijk zijn. 
  • geniet vooral van het mooie weer en het leuke gezelschap. Smakelijk!

 

Nutrisa is medeoprichter van:

 

Diabeteseducatie 

 

 

Vandaag werd door het Vlaams Instituut Gezond Leven de nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld.

Na 20 jaar werd de bestaande voedingsdriehoek aangepast aan de nieuwste aanbevelingen en werd

...
 
 

Facebook